Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na słodkie, smaczne i kruche ciasteczka z intensywną nutą cytrynową. Ciasteczka otula lukrowa kołderka z cukrową posypką.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 165
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 41
Zastanawiasz się, co zaserwować podczas romantycznej kolacji we dwoje? Mamy p...
Odsłon: 120
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszne wrapy z ciast filo, farsz z mięsem m...
Odsłon: 5918
Szybkie do przygotowania (choć nieco trzeba odczekać), puszyste i kremowe, a...
Odsłon: 1568
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 165
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 41
Zastanawiasz się, co zaserwować podczas romantycznej kolacji we dwoje? Mamy p...
Odsłon: 120
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszne wrapy z ciast filo, farsz z mięsem m...
Odsłon: 5918
Szybkie do przygotowania (choć nieco trzeba odczekać), puszyste i kremowe, a...
Odsłon: 1568
Składniki
Na początku ścieramy skórkę z 2 cytryn. RADA: Najlepszym sposobem jest wcześniejsze zamrożenie całej cytryny, a następnie starcie z niej skórki, która będzie łatwo odchodziła. Środek cytryny pokrojony w plastry, może nam zastąpić kostki lodu w napojach.
Masło kroimy na mniejsze kawałki i ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy 3 jajka i aromat cytrynowy (opcjonalnie) i ubijamy wszystko za pomocą miksera na jednolitą masę. Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy skórkę otartą z dwóch cytryn, szczyptę soli oraz powstałą masę z jajek, masła i cukru pudru. Zagniatamy ciasto i wstawiamy je na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, podsypując je delikatnie mąką i wycinamy kształty za pomocą foremki.
Uformowane kształty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 minut.
Ciasteczka odstawiamy do ostygnięcia i w tym czasie przygotowujemy lukier: Do miseczki przesiewamy cukier puder i dodajemy 1 - 2 łyżki gorącej wody, 2 łyżki soku z cytryny oraz kilka kropel barwnika spożywczego. Wszystko dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy. Ciasteczka smarujemy lukrem za pomocą pędzelka i dekorujemy cukrową posypką.
Polukrowane ciasteczka odstawiamy do stężenia lukrowej kołderki.
Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszam na mojego bloga :D Życzę smacznego! :)