Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne i pyszne ciasteczka ze świeżo utartym imbirem, miodem i korzennymi nutami. Doskonałe jako dodatek do prezentu świątecznego, na pewno przypadną też do gustu dzieciom, które mogą je dowolnie dekorować.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1218
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 160
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 470
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1218
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 160
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 470
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek lub sodę, przyprawy i wymieszać. W misie miksera utrzeć mikserem na puch masło w temperaturze pokojowej z cukrami, dolać miód, jajo i starty imbir. Połączyć mikserem i dodawać stopniowo zawartość pierwszej miski - sypkie składniki. Całość przez kilka minut wyrabiać na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Po tym czasie rozwałkować porcjami na placki grubości 5 mm i foremkami wykrawać dowolne kształty (stolnicę czy blat podsypać delikatnie mąką, by ciasto nie przywierało).
Układać na blasze wyłożonej pergaminem do wypieków i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza 5- 7 minut. Zachować spory odstęp między ciastkami, bo sporo rosną. Po przestygnięciu dowolnie dekorować lukrem, masą cukrową i ozdobami do wypieków. Przechowywać w puszce wyłożonej serwetką lub szklanym słoju. Jeśli dodatkowo chcecie, by miały wyczuwalny aromat jabłka i zachowały wilgoć, wsadźcie cząstkę jabłka do środka. Pamiętajcie, by po 2 - 3 dniach wymienić ją na świeżą.