Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne i pyszne ciasteczka ze świeżo utartym imbirem, miodem i korzennymi nutami. Doskonałe jako dodatek do prezentu świątecznego, na pewno przypadną też do gustu dzieciom, które mogą je dowolnie dekorować.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10315
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5943
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5298
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12756
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4520
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10315
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5943
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5298
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12756
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4520
Składniki
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek lub sodę, przyprawy i wymieszać. W misie miksera utrzeć mikserem na puch masło w temperaturze pokojowej z cukrami, dolać miód, jajo i starty imbir. Połączyć mikserem i dodawać stopniowo zawartość pierwszej miski - sypkie składniki. Całość przez kilka minut wyrabiać na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Po tym czasie rozwałkować porcjami na placki grubości 5 mm i foremkami wykrawać dowolne kształty (stolnicę czy blat podsypać delikatnie mąką, by ciasto nie przywierało).
Układać na blasze wyłożonej pergaminem do wypieków i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza 5- 7 minut. Zachować spory odstęp między ciastkami, bo sporo rosną. Po przestygnięciu dowolnie dekorować lukrem, masą cukrową i ozdobami do wypieków. Przechowywać w puszce wyłożonej serwetką lub szklanym słoju. Jeśli dodatkowo chcecie, by miały wyczuwalny aromat jabłka i zachowały wilgoć, wsadźcie cząstkę jabłka do środka. Pamiętajcie, by po 2 - 3 dniach wymienić ją na świeżą.