Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka muszelki są puszyste, kruche i świetnie smakują samodzielnie oraz po posypaniu cukrem pudrem. Do ich wykonania przydatna będzie specjalna foremka, która nada kształt. Możesz też przełożyć masę do rękawa i zrobić dowolnie wyglądające ciasteczka.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 132
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 748
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 361
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 132
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 748
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 361
Składniki
Oddziel białka od żółtek i wraz ze szczyptą soli zacznij miksować na wysokich obrotach. Kiedy zrobią się gęste, partiami dodawaj cukier i ubijaj dalej aż zrobi się lśniąca, biała, sztywna piana. Zmniejsz obroty miksowania i dodaj żółtka. Krótko zmiksuj.
Mąkę przesiej, dodaj do przygotowanej masy. Dołóż też masło (jeśli nie jest miękkie, możesz je najpierw rozpuścić, a po ostudzeniu dodać) i wlej wodę. Delikatnie wymieszaj łyżką albo szpatułką.
Wyłóż masę do foremki, wypełniając ją na ⅔ wysokości. Piecz około 15 minut w 175°C bez termoobiegu.