Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste do zrobienia ciasteczka. Bardzo smaczne, no i domowe. Takie babcine przysmaki. Ciasteczka można oprószyć cukrem pudrem. Dla nas wystarczająco słodkie są tylko z powidłami.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 99
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 2201
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2862
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 99
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 2201
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2862
Składniki
Do mąki, przesianej do miseczki, wkroić małe kawałki smalcu. Posiekać z mąką i dodać śmietanę. Zagnieść ciasto. Jeśli ciasto słabo się lepi, dodać jeszcze łyżkę śmietany. Ciasto wałkować na placki grubości ok. 5-3 mm. Kroić na kwadraty ( moje 6 x 6 cm ). Najlepiej przy pomocy radełka. Na każdy kwadrat nakładać powidła. Zlepiać przeciwległe rogi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie około 20 min. w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka wystudzić. Oprószyć obficie cukrem pudrem, albo pozostawić tak jak moje, bez cukru. Smacznego. Porady Te ciasteczka mają taki najprostszy kształt, ale można pokusić się o wykrojenie innych, bardziej fantazyjnych kształtów. Z tej porcji wyszło 60 ciasteczek.