Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasteczka nadziewane jabłkami z cynamonem i solonym karmelem. Przepyszne!
Dzisiaj zapraszam na obowiązkowy, letni deser, który szturmem podbił serca ws...
Odsłon: 91042
Delikatna i bardzo prosta do zrobienia sałatka "Panna młoda" dosłownie zachwy...
Odsłon: 38503
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 304
Dzisiaj zapraszam na obowiązkowy, letni deser, który szturmem podbił serca ws...
Odsłon: 91042
Delikatna i bardzo prosta do zrobienia sałatka "Panna młoda" dosłownie zachwy...
Odsłon: 38503
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 304
Składniki
W celu zrobienia ciasta, w dużej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę masło i mieszaj rękami, aż mieszanina nabierze konsystencji mokrego piasku (lub zwyczajnie użyj miksera lub tak jak ja blendera z nakładką do ciast).
Następnie wmieszaj śmietanę, wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię, i zagnieć kilka razy aby ciasto stało się jednolite. Jeżeli będzie zbyt lepkie dosyp odrobinę mąki (tylko tyle aby dało się rozwałkować).
Rozwałkuj powstałe ciasto na prostokąt o bokach 20×25 cm, posyp mąką, po czym złóż na 3 (jak kopertę). Obróć ciasto o 90 stopni i ponownie rozwałkuj na prostokąt o bokach 20×25 cm. Złóż ciasto ponownie na trzy, zawiń w folię spożywczą i włóż na co najmniej 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotuj nadzienie. W małej misce wymieszaj jabłka, sok z cytryny, cynamon, cukier i mąkę. Odstaw.
Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC.
Wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj na prostokąt o bokach około 30×30 cm (jeżeli ciasto będzie zbyt twarde, odczekaj kilka minut). Przy pomocy wycinaczki lub zwyczajnie szklanki, wytnij jak najwięcej kółek. Zbierz skrawki rozwałkuj i z nich także wytnij kółka. Powinno ich wyjść około 20.
Połóż 6 kółek (lub więcej ale tak by siebie nie dotykały) na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wyłóż na każde łyżeczkę nadzienia, pozostawiając brzeg do zlepienia, na jabłka wyłóż toffi, a na nie połóż dosłownie kilka ziarenek soli morskiej. Na wierzch połóż kolejne kółko z ciasta i za pomocą widelca zlep brzegi
Wysmaruj każde ciastko mieszanką jajka z wodą, wytnij w każdym ostrym nożem po 3 otworki i posyp cukrem.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut lub do ładnego zarumienienia. Po wyjęciu odstaw na 10 minut do ostygnięcia. Powtórz powyższe czynności z resztą ciasta.