Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzechowe ciasteczka z lekką nutką cynamonu, kruche, maślane i absolutnie pyszne.....
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Wymieszać wszystkie suche składniki ciasta, dodać pokrojone w kostkę masło i dokładnie posiekać, robiąc kruszonkę. Następnie dodać żółtka i łyżkę śmietany, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami pergaminu, na grubość około 5-7 mm. Metalową obręczą wycinać ciastka i układać na blasze wyściełanej papierem do pieczenia.
Piec przez około 12-15 minut. Ciastek wychodzi naprawdę dużo, więc trzeba piec w dwóch, trzech turach.
Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej, udekorować ciastka, posypać mielonymi orzechami.