Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzechowe ciasteczka z lekką nutką cynamonu, kruche, maślane i absolutnie pyszne.....
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1846
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4740
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1846
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4740
Składniki
Wymieszać wszystkie suche składniki ciasta, dodać pokrojone w kostkę masło i dokładnie posiekać, robiąc kruszonkę. Następnie dodać żółtka i łyżkę śmietany, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami pergaminu, na grubość około 5-7 mm. Metalową obręczą wycinać ciastka i układać na blasze wyściełanej papierem do pieczenia.
Piec przez około 12-15 minut. Ciastek wychodzi naprawdę dużo, więc trzeba piec w dwóch, trzech turach.
Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej, udekorować ciastka, posypać mielonymi orzechami.