Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące i maślane ciasteczka z pistacjami. Przy użyciu robota kuchennego przygotujesz je w mniej niż 30 minut. Pamiętaj, aby masło, które dodasz do ubitych jajek z cukrem, miało temperaturę pokojową.
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99143
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 640
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5117
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13801
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5919
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99143
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 640
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5117
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13801
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5919
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Pistacje drobno posiekaj lub za pomocą blendera rozdrobnij. Odłóż 2 łyżki orzechów do przybrania ciasteczek.
Do dużej miski wbij jajko, wsyp cukier i całość miksuj na średnich obrotach to momentu roztopienia się cukru. Następnie wrzuć masło, dodaj łyżeczkę pasty waniliowej i ponownie zmiksuj.
Następnie do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wsyp posiekane pistacje. Za pomocą sylikonowej szpatułki wszystko ze sobą dokładnie wymieszaj.
Zwilżonymi dłońmi nabieraj ciasto i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Wykładaj, zachowując odstępy na blaszkę z papierem do pieczenia. Każdą z kulek posyp pistacjami.
Piecz przez 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozwól im ostygnąć, dopiero gdy będą letnie, przenieś je na kratkę do całkowitego wystudzenia.