Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasteczka z orzechami włoskimi.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4368
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11865
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6767
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5582
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4368
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11865
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6767
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5582
Składniki
Orzechy zmielić w blenderze , wysypać na stolnicę i wymieszać z mąką. Do mieszanki dajemy zimne masło oraz cukier i wszystko razem siekamy. Na koniec dodajemy kilka kropel olejku migdałowego oraz żółtko. Szybko zarabiamy ciasto, by pod wpływem ciepła rąk masło się nie topiło. Jak ciasto jest już dobrze wyrobione na gładko, owijamy w folię spożywcza i odstawiamy do schłodzenia na ok godzinę.
Po schłodzeniu ciasto wałkujemy na grubość ok 4 m, wycinamy dowolne kształty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 10 -12 min. Po całkowitym wystudzeniu ciasteczka dekorujemy cukrem pudrem, lukrem lub czekoladą.