Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym roku na Święta Bożego Narodzenia postanowiłam upiec piernik długo dojrzewający, dlatego zrezygnowałam z pierniczków i zaczęłam szukać inspiracji na inne ciasteczka. Przeglądając swój stary zeszyt, natknęłam się na te proste ciasteczka orzechowe. Dodaję je do mojej ulubionej kolekcji :)
duża miska, stolnica, wałek do ciasta, blacha do pieczenia
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 14
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 123
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9053
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 14
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 123
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9053
Składniki
Mąkę przesiać do dużej miski z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier waniliowy, orzechy, pokrojoną drobno margarynę. Rękami rozetrzeć suche składniki z margaryną, tak aby uzyskać konsystencję grubego piasku. Dodać żółtka, śmietanę, starannie wyrobić, zagnieść w kulkę.
Stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto, na grubość ok. 5 mm, wykrawać dowolnymi foremkami ciasteczka. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciasteczka. Piec ok. 15 min. do zrumienienia, w piekarniku nagrzanym do 180°C
Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.