Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym roku na Święta Bożego Narodzenia postanowiłam upiec piernik długo dojrzewający, dlatego zrezygnowałam z pierniczków i zaczęłam szukać inspiracji na inne ciasteczka. Przeglądając swój stary zeszyt, natknęłam się na te proste ciasteczka orzechowe. Dodaję je do mojej ulubionej kolekcji :)
duża miska, stolnica, wałek do ciasta, blacha do pieczenia
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2103
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 173
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1122
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1193
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12054
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2103
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 173
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1122
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1193
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12054
Składniki
Mąkę przesiać do dużej miski z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier waniliowy, orzechy, pokrojoną drobno margarynę. Rękami rozetrzeć suche składniki z margaryną, tak aby uzyskać konsystencję grubego piasku. Dodać żółtka, śmietanę, starannie wyrobić, zagnieść w kulkę.
Stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto, na grubość ok. 5 mm, wykrawać dowolnymi foremkami ciasteczka. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciasteczka. Piec ok. 15 min. do zrumienienia, w piekarniku nagrzanym do 180°C
Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.