Kruche ciasteczka orzechowe przełożone dżemem morelowym, oblane czekoladą i posypane cukrowym konfetti.
Ciasteczka orzechowe
Składniki
- mąka, 250g
- cukier, 100g
- orzechy mielone, 100g
- masło, 150g
- jajko, 1
- czekolada biała, 50g
- Czekolada mleczna, 50g
- cukrowa ozdoba do dekoracji (albo orzechy)
Składniki
- mąka, 250g
- cukier, 100g
- orzechy mielone, 100g
- masło, 150g
- jajko, 1
- czekolada biała, 50g
- Czekolada mleczna, 50g
- cukrowa ozdoba do dekoracji (albo orzechy)

Etapy przygotowania
Z mąki, cukru, orzechów, masła i jajka ugnieść ciasto. Włożyć je owinięte w folie na godzinę do lodówki.
Rozwałkować ciasto, wykroić z niego małe kółeczka( ja to robiłam literatką). Ułożyć ciasteczka na blasze, piec ok 10-15min w temp 200*C. Z ciasta wychodzi ok 60 ciasteczek.
Czekolady osobno rozpuścić (w kąpieli wodnej albo ostatecznie w mikrofali).
Jedno ciasteczka smarować wewnętrznie dżemem morelowym, drugie zewnętrznie czekoladą i złączyć obydwa itd. Ozdobić. Zostawić na kilka godzin żeby trochę zmiękły.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 234

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 224
Ostatnio komentowane przepisy

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 234

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 224



Składniki
- mąka, 250g
- cukier, 100g
- orzechy mielone, 100g
- masło, 150g
- jajko, 1
- czekolada biała, 50g
- Czekolada mleczna, 50g
- cukrowa ozdoba do dekoracji (albo orzechy)
Z mąki, cukru, orzechów, masła i jajka ugnieść ciasto. Włożyć je owinięte w folie na godzinę do lodówki.
Rozwałkować ciasto, wykroić z niego małe kółeczka( ja to robiłam literatką). Ułożyć ciasteczka na blasze, piec ok 10-15min w temp 200*C. Z ciasta wychodzi ok 60 ciasteczek.
Czekolady osobno rozpuścić (w kąpieli wodnej albo ostatecznie w mikrofali).
Jedno ciasteczka smarować wewnętrznie dżemem morelowym, drugie zewnętrznie czekoladą i złączyć obydwa itd. Ozdobić. Zostawić na kilka godzin żeby trochę zmiękły.
:D
ciasto rewelacja! przelozylam tylko gorzka czekolada i ozdobione mleczna, smakuja jak orzeszki. kruchutkie slodziutkie PYSZNE :):):):)