Zachęcam do przygotowania pysznych i kruchych ciasteczek z płatkami owsianymi, dynią i nasionami chia. Ciasteczka nie zawierają jajek, dzięki czemu możemy przechowywać je ciut dłużej. Oczywiście do ciasteczek można dodać dowolne składniki - zaszalejcie więc i upieczcie swoją wersję już dziś! :-)
Ciasteczka owsiane z dynią i nasionami chia
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki żytniej
- 1/2 szklanki cukru
- 125 g margaryny
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklankę startej na małych oczkach dyni
- 1 łyżkę nasion chia
- 3 łyżki wody
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki żytniej
- 1/2 szklanki cukru
- 125 g margaryny
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklankę startej na małych oczkach dyni
- 1 łyżkę nasion chia
- 3 łyżki wody

Etapy przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180◦C. Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Dodajemy dynię, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę oraz wodę. Zagniatamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i układamy je na blasze piekarnika wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia. Ciasteczka delikatnie spłaszczamy. Pieczemy 20-25 minut. Studzimy i zajadamy - Smacznego! :-)
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 316

"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 96
Ostatnio komentowane przepisy

Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 316

"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 96



Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki żytniej
- 1/2 szklanki cukru
- 125 g margaryny
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklankę startej na małych oczkach dyni
- 1 łyżkę nasion chia
- 3 łyżki wody
Rozgrzewamy piekarnik do 180◦C. Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki. Dodajemy dynię, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę oraz wodę. Zagniatamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i układamy je na blasze piekarnika wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia. Ciasteczka delikatnie spłaszczamy. Pieczemy 20-25 minut. Studzimy i zajadamy - Smacznego! :-)