Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam pichcić tego typu ciasteczka! Są bardzo nieproblematyczne w wykonaniu, zawsze się udają, a z dodatkami można szaleć, ile dusza zapragnie. Poza tym są lekkie, nieprzesłodzone i bardzo aromatyczne... maślano-kokosowe.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 274
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21782
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 274
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21782
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy jajko i miksujemy, aż ładnie połączy się z masą maślaną. Kolejno dodajemy ekstrakt waniliowy i znów miksujemy do połączenia. Teraz pora na składniki suche. Do masy wrzucamy mąkę, chwilkę miksujemy, a następnie odkładamy mikser i przechodzimy na tryb ręczny. Do ciasteczkowej masy dorzucamy płatki owsiane oraz wiórki kokosowe i mieszamy wszystko razem do połączenia składników. Możemy robić to łyżką lub dłońmi, ciasto nie powinno być mocno klejące. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 20-30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ochłodzone ciasto wyciągamy z lodówki, lepimy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego i rozkładamy na przygotowanej blasze, pamiętając o zachowaniu odstępów między kulkami (ja zawsze układam 4 rzędy po 4 ciasteczka – wtedy mam pewność, że nie skleją się podczas pieczenia, nawet jeśli stosunkowo mocno urosną). Delikatnie spłaszczamy ciasteczkowe kulki i wsuwamy blachę do piekarnika na 10-12 minut – do delikatnego zarumienienia ciasteczek. Czas pieczenia jest tak naprawdę uzależniony od tego, jakie ciastka bardziej nam smakują. Jeśli wyciągniemy je po 10 minutach, będą chrupkie na zewnątrz, ale miękkie w środku. Jeśli zostawimy je w piekarniku kilka minut dłużej, będą bardziej kruche i chrupiące.
Po upieczeniu i wyciągnięciu blachy z piekarnika, zostawiamy ciasteczka w świętym spokoju przez kilka minut. Następnie przekładamy na kratkę i studzimy całkowicie. ... Osobiście pałaszuję na ciepło ze szklanką mleka.