Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasteczka, które sycą na długo, a zawierają mało kalorii :). Porcja na około 18 sztuk.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 802
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 936
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 142
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2834
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 802
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 936
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 142
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2834
Składniki
Połowę płatków podprażamy na suchej patelni, mają się lekko zezłocić (uwaga, mieszamy często, bo łatwo je przypalić). Po podprażeniu ziarenka od razu przesypujemy na stolnicę lub na papier do pieczenia i gnieciemy na mniejsze kawałki np. wałkiem do ciasta. Uwaga: Nie zostawiamy płatków na gorącej patelni, bo mamy jak w banku, że się przypalą. Kiedy płatki przestygną mieszamy je z tymi nieuprażonymi, przesiewamy z cukrem, proszkiem, solą i słonecznikiem, dodajemy masło, krótko zagniatamy, potem wbijamy jaja i zagniatamy do końca, ma powstać dość lepka kula. Dłońmi, co chwilkę, zanurzonymi w zimnej wodzie odrywamy małe kawałki i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Na wierzchu kładziemy połówki orzechów, lekko dociskamy by się przykleiły. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasteczka i pieczemy około 25 minut, do lekkiego zezłocenia (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Z papieru odklejamy je najlepiej po wystygnięciu, smacznego :)