Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasteczka, które sycą na długo, a zawierają mało kalorii :). Porcja na około 18 sztuk.
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 320
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 49
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 78
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 58
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 320
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 49
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 78
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 58
Składniki
Połowę płatków podprażamy na suchej patelni, mają się lekko zezłocić (uwaga, mieszamy często, bo łatwo je przypalić). Po podprażeniu ziarenka od razu przesypujemy na stolnicę lub na papier do pieczenia i gnieciemy na mniejsze kawałki np. wałkiem do ciasta. Uwaga: Nie zostawiamy płatków na gorącej patelni, bo mamy jak w banku, że się przypalą. Kiedy płatki przestygną mieszamy je z tymi nieuprażonymi, przesiewamy z cukrem, proszkiem, solą i słonecznikiem, dodajemy masło, krótko zagniatamy, potem wbijamy jaja i zagniatamy do końca, ma powstać dość lepka kula. Dłońmi, co chwilkę, zanurzonymi w zimnej wodzie odrywamy małe kawałki i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Na wierzchu kładziemy połówki orzechów, lekko dociskamy by się przykleiły. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasteczka i pieczemy około 25 minut, do lekkiego zezłocenia (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Z papieru odklejamy je najlepiej po wystygnięciu, smacznego :)