Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś na słodko i zdrowo.
waga kuchenna, mała łyżeczka, nóż, miska, widelec, płaska blacha do pieczenia, papier do pieczenia,
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326503
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12096
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16906
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5531
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326503
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12096
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16906
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5531
Składniki
Płatki siekamy ostrym nożem ( najlepiej na stolnicy ), wsypujemy do większej miski. Dodajemy mąkę , proszek do pieczenia, cukier z wanilią , mieszamy wszystko razem przez chwilę . Następnie dodajemy mieszankę : pokrojoną żurawinę , orzechy oraz czekoladę , znów mieszamy. Na końcu dodajemy miód, roztrzepane widelcem jajko oraz miękkie masło pokrojone na małe kawałki. Całość mieszamy dokładnie, aby powstała masa.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy palcami. Ciasteczka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 C przez 15 minut. Ciastka mają być zarumienione od spodu, z góry nie. Upieczone ciasteczka układamy na desce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy w chłodne miejsce, aby wystygły.
Mieszankę do ciasteczek możemy przygotować z różnych suszonych owoców np. rodzynek, moreli itp.
Smacznego !