Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasteczka pomarańczowe"
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 852
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 370
Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
Odsłon: 128
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 852
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 370
Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
Odsłon: 128
Składniki
Cytrynę dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz i osusz. Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj z niej skórkę.
Na blat lub stolnicę przesiej mąkę, dodaj cukier, szczyptę soli, skórkę otartą z cytryny, cukier wanilinowy, żółtko oraz pokrojone w wiórki masło i zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 2 godziny.
Stolnicę lub blat oprósz obficie mąkę i partiami wałkuj ciasto na grubość około 3 mm. Foremką wycinaj kółka i pierścienie tej samej średnicy (musi ich być tyle samo).
Ciasteczka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odległościach od siebie. Blachę z ciasteczkami włóż do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz ok. 10-15 min. Wystudź na kratce.
Marmoladę pomarańczową przełóż do rondelka, podgrzej i wymieszaj na gładką masę. Przestudzoną marmoladą posmaruj wszystkie kółka, na nie nałóż pierścienie i delikatnie przyciśnij.
W środek każdego ciasteczka włóż jeszcze trochę marmolady. Wierzchy ciasteczek oprósz cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 40 minutŹródło: Świat i Ludzie