Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka ryżowe na bazie kleiku to dla wielu osób niezapomniany smak dzieciństwa. Stosunkowo łatwo bowiem było je przygotować ze składników dostępnych w sklepach w latach 80. ubiegłego wieku, kiedy większość słodyczy stanowiła artykuły luksusowe, a mąka była na kartki. Dziś przepis na tradycyjne ciasteczka ryżowe doczekał się wielu „udoskonaleń”, z których – prawdę mówiąc – godna uwagi wydaje się jedynie zamiana margaryny na prawdziwe masło. Niemniej ciasteczka z kleiku to wdzięczna baza do łączenia z rozmaitymi dodatkami – konfiturą, suszonymi owocami, orzechami, kawałkami czekolady. Poniżej przepis na wariant z rodzynkami.
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 886
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 130
Waniliowe babeczki bez jajek i z mlekiem bez laktozy. Pyszne i proste. Świetn...
Odsłon: 112
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 886
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 130
Waniliowe babeczki bez jajek i z mlekiem bez laktozy. Pyszne i proste. Świetn...
Odsłon: 112
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Masło pokrój na niewielkie kawałki. Wszystkie składniki – oprócz białek i rodzynek – umieść w dużej misce. Zagnieć z nich gładkie ciasto. Ubij białka na sztywno. Dodaj do ciasta razem z rodzynkami i wymieszaj na jednolitą masę.
Podziel kulę ciasta na małe, podobnej wielkości kawałki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego). Formuj z nich dłońmi placuszki i układaj na blasze wyłożonej papierem dopieczenia. Ciasteczka ryżowe piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku (środkowy poziom) przez około 20 minut.