Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka ryżowe na bazie kleiku to dla wielu osób niezapomniany smak dzieciństwa. Stosunkowo łatwo bowiem było je przygotować ze składników dostępnych w sklepach w latach 80. ubiegłego wieku, kiedy większość słodyczy stanowiła artykuły luksusowe, a mąka była na kartki. Dziś przepis na tradycyjne ciasteczka ryżowe doczekał się wielu „udoskonaleń”, z których – prawdę mówiąc – godna uwagi wydaje się jedynie zamiana margaryny na prawdziwe masło. Niemniej ciasteczka z kleiku to wdzięczna baza do łączenia z rozmaitymi dodatkami – konfiturą, suszonymi owocami, orzechami, kawałkami czekolady. Poniżej przepis na wariant z rodzynkami.
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 425
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 126
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 43
Babka z tego przepisu jest smaczna, mięciutka oraz wilgotna. Polecam !
Odsłon: 60
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 31
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 63
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 425
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 126
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 43
Babka z tego przepisu jest smaczna, mięciutka oraz wilgotna. Polecam !
Odsłon: 60
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 31
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 63
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Masło pokrój na niewielkie kawałki. Wszystkie składniki – oprócz białek i rodzynek – umieść w dużej misce. Zagnieć z nich gładkie ciasto. Ubij białka na sztywno. Dodaj do ciasta razem z rodzynkami i wymieszaj na jednolitą masę.
Podziel kulę ciasta na małe, podobnej wielkości kawałki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego). Formuj z nich dłońmi placuszki i układaj na blasze wyłożonej papierem dopieczenia. Ciasteczka ryżowe piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku (środkowy poziom) przez około 20 minut.