Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka w sam raz do kawuni, są chrupiące, nie są zbyt słodkie.
miska, stolnica, waga kuchenna, sitko, wałek do ciasta, łyżka, mała łyżeczka, blacha do pieczenia, ostry nóż
Super propozycja na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Odsłon: 2142
Ciasto wygląda bardzo elegancko, jest przepyszne, idealnie nada się na każdą...
Odsłon: 7706
Przepis dnia
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 4698
Super propozycja na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Odsłon: 2142
Ciasto wygląda bardzo elegancko, jest przepyszne, idealnie nada się na każdą...
Odsłon: 7706
Przepis dnia
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 4698
Składniki
Mąkę wymieszaj z proszkiem przesiej na stolnicę lub do większej miski. Do mąki dodaj twaróg przetarty przez gęste sitko, troszkę wymieszaj. Następnie dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki lub starte na tarce o dużych oczkach. Masło wymieszaj z mąką, posiekaj nożem. Zagnieć ciasto na jednolitą masę . Owiń w folię , wstaw do lodówki na około godzinę ( w lecie nawet na 2 godziny ).
Teraz przygotuj jabłka. Obierz je ze skórki, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, ćwiartki pokrój jeszcze w poprzek na połówki, tak, aby były dość małe kwadratowe kawałki.
Ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką na grubość około 3 mm, potnij nożem lub radełkiem na nieduże kwadraty ( 9x9 cm ). Na każdy środek kwadratu poukładaj kawałki jabłek, posyp je 1/2 łyżeczki kaszy manny ( zapobiegnie to wylewaniu się soku z jabłek podczas pieczenia ), oprósz cynamonem, możesz też posypać szczyptą cukru, gdy jabłka są bardzo kwaśne.
Zlep palcami mocno wszystkie rogi ciasta w kopertę . Ciasteczka poukładaj na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Możesz je układać dość blisko siebie, nie urosną zbyt wiele podczas pieczenia.
Piec w temperaturze 200 C przez około 20 -25 minut bez termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika gdy trochę przestygną możesz je polukrować białym lukrem lub całkiem wystudzić i wtedy oprószyć cukrem pudrem. Można też nie dekorować ich wcale, zwłaszcza gdy użyjemy słodkich odmian jabłek.
Najlepiej smakują w dniu wypieku lub na drugi dzień, są wtedy chrupiące. Przechowywane dłużej stają się miękkie od wilgoci z jabłek. Z tej porcji ciasta wyjdzie nam około 25 - 30 ciasteczek, w zależności od wielkości na jaką pokroimy ciasto na kwadraty.
Życzę smacznego !