Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka w sam raz do kawuni, są chrupiące, nie są zbyt słodkie.
miska, stolnica, waga kuchenna, sitko, wałek do ciasta, łyżka, mała łyżeczka, blacha do pieczenia, ostry nóż
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 243
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 287
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 47
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 243
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 287
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 47
Składniki
Mąkę wymieszaj z proszkiem przesiej na stolnicę lub do większej miski. Do mąki dodaj twaróg przetarty przez gęste sitko, troszkę wymieszaj. Następnie dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki lub starte na tarce o dużych oczkach. Masło wymieszaj z mąką, posiekaj nożem. Zagnieć ciasto na jednolitą masę . Owiń w folię , wstaw do lodówki na około godzinę ( w lecie nawet na 2 godziny ).
Teraz przygotuj jabłka. Obierz je ze skórki, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, ćwiartki pokrój jeszcze w poprzek na połówki, tak, aby były dość małe kwadratowe kawałki.
Ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką na grubość około 3 mm, potnij nożem lub radełkiem na nieduże kwadraty ( 9x9 cm ). Na każdy środek kwadratu poukładaj kawałki jabłek, posyp je 1/2 łyżeczki kaszy manny ( zapobiegnie to wylewaniu się soku z jabłek podczas pieczenia ), oprósz cynamonem, możesz też posypać szczyptą cukru, gdy jabłka są bardzo kwaśne.
Zlep palcami mocno wszystkie rogi ciasta w kopertę . Ciasteczka poukładaj na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Możesz je układać dość blisko siebie, nie urosną zbyt wiele podczas pieczenia.
Piec w temperaturze 200 C przez około 20 -25 minut bez termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika gdy trochę przestygną możesz je polukrować białym lukrem lub całkiem wystudzić i wtedy oprószyć cukrem pudrem. Można też nie dekorować ich wcale, zwłaszcza gdy użyjemy słodkich odmian jabłek.
Najlepiej smakują w dniu wypieku lub na drugi dzień, są wtedy chrupiące. Przechowywane dłużej stają się miękkie od wilgoci z jabłek. Z tej porcji ciasta wyjdzie nam około 25 - 30 ciasteczek, w zależności od wielkości na jaką pokroimy ciasto na kwadraty.
Życzę smacznego !