Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo przypominają pierniczki, ale są bez cynamonu. Proces robienia jest taki sam, a najlepiej smakują po tygodniu od upieczenia (chociaż miękną już na drugi dzień ;). Ciasteczka wychodzą jasne, słodkie. Pachną miodem, imbirem i pomarańczami...
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 266
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1100
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 266
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1100
Składniki
Miód, cukier, masło i skórkę pomarańczową umieścić w garnku i podgrzać do rozpuszczenia miodu. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać goździki, imbir, pieprz, proszek i sodę, wymieszać trzepaczką. Ostudzoną zawartość garnka przełożyć do miski z mąką, wbić jajka i dokładnie wymieszać. Najłatwiej rękami, choć ciasto jest lepiące, takie ma być. :P Miskę zakleić folią spożywczą. Odstawić na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia rwać kawałki ciasta, wałkować na blacie podsypanym mąką i wycinać ulubione kształty. Piec każdą blaszkę osobno w 180°C przez ok. 10 minut (w zależności od wielkości ciasteczek), do zrumienienia. Po ostygnięciu zostawić na jeden dzień na wierzchu, potem przechowywać w puszce lub szklanym pojemniku z pokrywką.