Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne i bardzo aromatyczne ciasteczka truskawkowo - waniliowe. To zestawienie składników w ciasteczkach wykorzystałam po raz pierwszy, ale efekt jest przepyszny. Ciasteczka podczas pieczenia pachną lodami waniliowymi, zapach wypełnia cały dom i rozbudza nasze zmysły. Smacznie polecam :)
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1746
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7393
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2897
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1746
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7393
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2897
Składniki
Masło kroimy na mniejsze kawałki i ucieramy je z cukrami (drobnym oraz waniliowym). Do powstałej masy dodajemy 2 jajka i ubijamy całość za pomocą miksera. Następnie do ubitej masy dodajemy 10 do 12 łyżeczek dżemu truskawkowego* i ponownie miksujemy dla dobrego połączenia wszystkich składników. Obie mąki, 3 łyżeczki cukru pudru, budyń truskawkowy i sodę oczyszczoną przesiewamy do miski, dodajemy ziarenka z 1/2 laski wanilii, szczyptę soli oraz ubitą mikserem masę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto, a nastepnie wstawiamy na około 30 minut do lodówki. * wybierzmy dobrej jakości dżem, najlepiej "truskawki 100 %" lub wykorzystajmy nasz domowy.
Nastepnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy dowolne kształty za pomocą foremki. Wycięte kształty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odpowiednich odstępów. * Jeśli ciasto przykleja się do wałka, podsypmy je delikatnie mąką.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 9 minut.
Ciasteczka po ostudzeniu przechowujemy w metalowej puszce lub dużym słoju.
Życzę smacznego! :)