Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwa gratka dla fanów czekolady. Te intensywnie czekoladowe ciasteczka smakują niesamowicie. Lepiej od razu zróbcie większą partię, bo gwarantujemy, że każdy, kto chociaż raz przetestował przepis na ciasteczka węgielki, będzie chciał do niego wracać jak najczęściej.
Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...
Odsłon: 25753
Prosty do przygotowania, bardzo smaczny, zdrowy oraz uniwersalny sok z aronii...
Odsłon: 154
Masz ochotę na odrobinę orientalnych smaków? Nic trudnego. Przygotuj kurczaka...
Odsłon: 25753
Prosty do przygotowania, bardzo smaczny, zdrowy oraz uniwersalny sok z aronii...
Odsłon: 154
Składniki
Czekoladę na ciasteczka rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, uważając, aby jej nie przypalić. Powinna mieć lejącą, jednolitą konsystencję.
Jajka ubij z cukrem na jasną i bardzo puszystą pianę. Dodaj do nich lekko przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera.
Do masy czekoladowej dodaj wszystkie sypkie składniki (mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao) przesiane przez sitko. Ponownie wymieszaj przy pomocy miksera na najniższych obrotach. Następnie przy pomocy szpatułki wmieszaj do masy czekoladę pokrojoną w średniej wielkości kostkę.
Masę na ciasteczka węgielki wstaw do zamrażalnika na ok. 15-20 minut, aby dobrze stężała, ale wciąż nadawała się do formowania. Następnie uformuj z niej ok. 15-20 kulek o średnicy ok. 3 cm. Ułóż je na blaszce do pieczenia, zachowując spore odstępy między ciastkami.
Ciasteczka węgielki piecz w temperaturze 180 stopni przez 12 minut. Następnie odstaw je do wystudzenia - mogą się wydawać płynne, ale stwardnieją wraz ze stygnięciem czekolady. Dla lepszego efektu upieczone ciasteczka możesz oprószyć kakao.