Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwa gratka dla fanów czekolady. Te intensywnie czekoladowe ciasteczka smakują niesamowicie. Lepiej od razu zróbcie większą partię, bo gwarantujemy, że każdy, kto chociaż raz przetestował przepis na ciasteczka węgielki, będzie chciał do niego wracać jak najczęściej.
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11957
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 855
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 107
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2878
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11957
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 855
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 107
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2878
Składniki
Czekoladę na ciasteczka rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, uważając, aby jej nie przypalić. Powinna mieć lejącą, jednolitą konsystencję.
Jajka ubij z cukrem na jasną i bardzo puszystą pianę. Dodaj do nich lekko przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera.
Do masy czekoladowej dodaj wszystkie sypkie składniki (mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao) przesiane przez sitko. Ponownie wymieszaj przy pomocy miksera na najniższych obrotach. Następnie przy pomocy szpatułki wmieszaj do masy czekoladę pokrojoną w średniej wielkości kostkę.
Masę na ciasteczka węgielki wstaw do zamrażalnika na ok. 15-20 minut, aby dobrze stężała, ale wciąż nadawała się do formowania. Następnie uformuj z niej ok. 15-20 kulek o średnicy ok. 3 cm. Ułóż je na blaszce do pieczenia, zachowując spore odstępy między ciastkami.
Ciasteczka węgielki piecz w temperaturze 180 stopni przez 12 minut. Następnie odstaw je do wystudzenia - mogą się wydawać płynne, ale stwardnieją wraz ze stygnięciem czekolady. Dla lepszego efektu upieczone ciasteczka możesz oprószyć kakao.