Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oprócz mazurków i babek warto zadbać o to, aby na świątecznym stole pojawiły się drobne, słodkie przekąski. Świetnym pomysłem są kruche ciasteczka przekładane marmoladą różaną. Idealnie sprawdzą się w drugi dzień świąt jako dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Ciasteczka wielkanocne mogą posłużyć również jak upominek dla gości. O czym pamiętać, aby ciasteczka wyszły kruche? Wybierając składniki na kruche ciasteczka, sięgnij po mąkę pszenną typu 450 i bardzo drobny cukier. Pamiętaj o tym, żeby w pierwszej kolejności połączyć mąkę z wybranym tłuszczem, następnie dodać cukier i pozostałe składniki. Dobrym patentem jest dodanie co ciasta ugotowanego żółtka. Taki zabieg sprawi, że wyjdę jeszcze bardziej kruche.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1470
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1470
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę i wymieszaj z cukrem. Dodaj masło i przesiekaj za pomocą noża. Wbij jajko, pastę waniliową i szybko zagnieć ciasto.
Z masy uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą lub papier do pieczenia i włóż na 50 minut do lodówki.
Zimne ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm. Za pomocą okrąglej foremki wytnij parzystą liczbę ciasteczek. W połowie z nich wykrój kształt kurczaka.
Ciasteczka wykładaj na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Piecz w 170 stopniach Celsjusza przez około 15 minut. Następnie odstaw do wystygnięcia.
Na przestudzonych, okrągłych ciasteczkach rozsmaruj marmoladę, przykryj ciasteczkiem z wyciętym wzorem.