Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezawodne kruche ciasteczka z okienkiem, wypełnione domową marmoladą i oprószone cukrem pudrem. Nie tylko pięknie się prezentują na talerzu, ale również cudownie smakują. Są tak dobre, że można je jeść bez końca.
Przepis dnia
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 5425
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 82
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 178
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 961
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 255
Przepis dnia
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 5425
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 82
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 178
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 961
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 255
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sodę oczyszczoną, cukier puder i cukier waniliowy. Składniki mieszamy. Następnie do miski wbijamy jajka. Masło ścieramy na tarce. Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto.
Gotowe ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich owijamy folią spożywczą i wkładamy na około godzinę do lodówki.
Po godzinie z lodówki wyciągamy pierwszy kawałek ciasta. Stolnicę oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Z ciasta wycinamy dowolne kształty przy użyciu foremek. W połowie ciasteczek wycinamy małą dziurkę (do tego celu możemy wykorzystać np. zakrętkę od butelki).
Wycięte ciasteczka przekładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.
Proces ten powtarzamy z kolejnymi partiami schłodzonego ciasta.
Upieczone i przestudzone ciasteczka przekładamy ulubionym dżemem. Na koniec ciasteczka dekorujemy cukrem pudrem.
Ciasteczka z marmoladą przechowujemy w szczelnym pojemniku.