Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezawodne kruche ciasteczka z okienkiem, wypełnione domową marmoladą i oprószone cukrem pudrem. Nie tylko pięknie się prezentują na talerzu, ale również cudownie smakują. Są tak dobre, że można je jeść bez końca.
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 76
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2606
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 1388
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 76
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2606
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 1388
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sodę oczyszczoną, cukier puder i cukier waniliowy. Składniki mieszamy. Następnie do miski wbijamy jajka. Masło ścieramy na tarce. Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto.
Gotowe ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich owijamy folią spożywczą i wkładamy na około godzinę do lodówki.
Po godzinie z lodówki wyciągamy pierwszy kawałek ciasta. Stolnicę oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Z ciasta wycinamy dowolne kształty przy użyciu foremek. W połowie ciasteczek wycinamy małą dziurkę (do tego celu możemy wykorzystać np. zakrętkę od butelki).
Wycięte ciasteczka przekładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.
Proces ten powtarzamy z kolejnymi partiami schłodzonego ciasta.
Upieczone i przestudzone ciasteczka przekładamy ulubionym dżemem. Na koniec ciasteczka dekorujemy cukrem pudrem.
Ciasteczka z marmoladą przechowujemy w szczelnym pojemniku.