Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne ciastka z nadzieniem z truskawek i Nutelli. Idealne jako słodka przekąska o każdej porze dnia.
Przepis na pyszny i pożywny makaron ze szpinakiem baby, suszonymi pomidorami...
Odsłon: 668
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 259
Jedno z prostszych, a zarazem pysznych dań, którymi nie pogardzą wytrawni mię...
Odsłon: 18
Przepis na pyszny i pożywny makaron ze szpinakiem baby, suszonymi pomidorami...
Odsłon: 668
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 259
Jedno z prostszych, a zarazem pysznych dań, którymi nie pogardzą wytrawni mię...
Odsłon: 18
Składniki
Mąkę, sól i proszek mieszamy na stolnicy. Dodajemy margarynę, chwilę całość siekamy, a następnie rozcieramy palcami tak aby ciasto uzyskało konsystencję mokrego piasku. Dodajemy śmietanę i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania podsypujemy delikatnie mąką, aż ciasto przestanie być lepkie. Rozwałkowujemy na prostokąt ok 15 na 8 cm sypiemy delikatnie z wierzchu mąką i składamy w kopertę na 3 części. Ponownie rozwałkowujemy, posypujemy mąką i składamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy i rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 mm. Pokrojone truskawki posypujemy delikatnie mąką i mieszamy. Z ciasta wykrawamy kółka szklanką. Na kółku rozsmarowujemy ok 1/2 łyżeczki Nutelli zostawiając rant. Następnie nakładamy ok 1/2 - 3/4 łyżeczki truskawek. Przykrywamy drugim kółkiem i zlepiamy razem boki, przyciskając je widelcem. Na wierzchu każdego ciastka robimy 2-3 dziurki końcem noża albo wykałaczką. Każde ciastko smarujemy roztrzepanym z łyżką wody jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach Celsjusza na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.