Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, słodkie ciasteczka wypełnione przyjemnie kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki.
Papier do pieczenia, miska lub stolnica, łyżeczka.
Tradycyjne mielone z dodatkiem suszonych śliwek i żurawiny w sosie chrzanowym...
Odsłon: 47
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 39
Tradycyjne mielone z dodatkiem suszonych śliwek i żurawiny w sosie chrzanowym...
Odsłon: 47
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 39
Składniki
Wszystkie składniki oprócz dżemu przełożyć do miski lub na stolnicę i zagnieść jednolite ciasto. Z ciasta odrywać niewielkie kawałki, robić z nich kulki, a w każdej kulce palcem robić wgłębienie, dziurkę. Robienie tych ciasteczek jest identyczne jak przygotowywanie klusek śląskich. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę przełożyć surowe jeszcze ciasteczka ze zrobionym otworkiem. Między ciastkami robić odstępy, bo ciasteczka podczas pieczenia trochę urosną. W każdy pusty otwór w ciasteczku nakładać dżem, ja wybrałam czarną porzeczkę, ale można wybrać każdy inny, swój ulubiony smak. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Wstawić blachę z ciasteczkami do ciepłego piekarnika i piec ciasteczka przez około 15 -20 minut. Ciasteczek wyszło 2 blachy, więc sporo ciastek do wsunięcia. Upieczone ciastka przechowuję w puszcze.