na podstawie przepisu Nigelli Lawson. Jeśli przechowujesz je w metalowej puszcze, bardzo długo zachowują świeżość.
CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Składniki
- mąka, szklanka
- proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
- sól, 1/2 łyżeczki
- płatki owsiane, szklanka
- masło, 9 łyżeczek
- brązowy cukier, 1/2 szklanki
- cukier puder, 1/2 szklanki
- jajko, 1 duże lub dwa małe
- aromat waniliowy, 2 buteleczki
- suszona żurawina, 1/2 szklanki
- posiekane orzech włoskie, 1/2 szklanki
- biała czekolada (starta), 3/4 szklanki (tabliczka)
Składniki
- mąka, szklanka
- proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
- sól, 1/2 łyżeczki
- płatki owsiane, szklanka
- masło, 9 łyżeczek
- brązowy cukier, 1/2 szklanki
- cukier puder, 1/2 szklanki
- jajko, 1 duże lub dwa małe
- aromat waniliowy, 2 buteleczki
- suszona żurawina, 1/2 szklanki
- posiekane orzech włoskie, 1/2 szklanki
- biała czekolada (starta), 3/4 szklanki (tabliczka)
Etapy przygotowania
W misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i sól.
Zmiksuj masło i cukier (dwa rodzaje) na gładką masę. Dodaj jajko. Dwie buteleczki aromatu waniliowego rozrób w 1/3 szklanki wody i dodaj do masy.
Połącz obydwie masy i delikatnie zmieszaj z białą czekoladą, żurawinami i orzechami.
Wstaw ciasto do zamrażalnika na 10 minut.
Łyżką uformuj z ciasta małe kulki i ułóż je na papierze do pieczenia. Przyciśnij każdą porcję ciasta widelcem, aby była płaska.
Piecz w temp. 175 stopni przez 20-25 minut, aż ciasteczka staną się jasnozłociste.
Poczekaj, aż ciasteczka przestygną (przynajmniej 5 minut). Potem delikatnie zdejmij je z blachy. Zanim podasz je gościom, poczekaj, aż całkiem ostygną. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Przepis w Waszym wykonaniu (7)
Komentarze do przepisu (6)
Ostatnio komentowane przepisy
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5043
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Szpinak
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Ciasta
- Makaronowe
Odsłon: 597
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2256
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 163
Ostatnio komentowane przepisy
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5043
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Szpinak
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Ciasta
- Makaronowe
Odsłon: 597
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2256
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 163
Składniki
- mąka, szklanka
- proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
- sól, 1/2 łyżeczki
- płatki owsiane, szklanka
- masło, 9 łyżeczek
- brązowy cukier, 1/2 szklanki
- cukier puder, 1/2 szklanki
- jajko, 1 duże lub dwa małe
- aromat waniliowy, 2 buteleczki
- suszona żurawina, 1/2 szklanki
- posiekane orzech włoskie, 1/2 szklanki
- biała czekolada (starta), 3/4 szklanki (tabliczka)
W misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i sól.
Zmiksuj masło i cukier (dwa rodzaje) na gładką masę. Dodaj jajko. Dwie buteleczki aromatu waniliowego rozrób w 1/3 szklanki wody i dodaj do masy.
Połącz obydwie masy i delikatnie zmieszaj z białą czekoladą, żurawinami i orzechami.
Wstaw ciasto do zamrażalnika na 10 minut.
Łyżką uformuj z ciasta małe kulki i ułóż je na papierze do pieczenia. Przyciśnij każdą porcję ciasta widelcem, aby była płaska.
Piecz w temp. 175 stopni przez 20-25 minut, aż ciasteczka staną się jasnozłociste.
Poczekaj, aż ciasteczka przestygną (przynajmniej 5 minut). Potem delikatnie zdejmij je z blachy. Zanim podasz je gościom, poczekaj, aż całkiem ostygną. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
wow;) i wszystko w tym temacie muszą być pyszne
dzisiaj musze je zrobic-wygladaja smakowicie!!
Mam na swoim koncie parę przepisów na ciacha, w sumie są podobne, ale czasami parę szczegółów nadaje inny smak:) Te na pewno wypróbuję, uwielbiam żurawinę:)
No i zrobiłam. Wyglądają tak samo jak na zdjęciu. Tylko zamiast dwie buteleczki aromatu waniliowego dałam jedną waniliową i jedną cytrynową i naprawdę wyszły bardzo dobre. Na drugi raz dołoże skórkę pomarańczową. Dzięki za przepis. Pozdrawiam.
Dzisiaj muszę je wypróbować. Dodaje do ulubionych.