Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, kruche ciasteczka z suszoną żurawiną, kawałkami mlecznej czekolady oraz nutą cytryny. Rozpieszczą kubki smakowe wszystkich małych oraz dużych smakoszy. Są szybkie i proste w przygotowaniu, delikatne oraz mięciutkie w środku.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16817
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 95
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 313
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 834
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23658
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16817
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 95
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 313
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 834
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23658
Składniki
Mąkę wsypujemy do miski i łączymy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy kolejno jajka oraz mleko i dokładnie łączymy wszystkie składniki (możemy użyć miksera).
Do powstałej masy dodajemy skórkę cytrynową oraz dosypujemy partiami mąkę z proszkiem. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę i pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę. Masę wstawiamy na 10 minut do zamrażarki.
Po tym czasie formujemy z masy w dłoniach kulki, które delikatnie spłaszczmy (najlepiej robić to lekko zwilżonymi dłońmi). Porcje uformowanej masy układamy (z zachowaniem odstępów) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 12 - 13 minut (do lekkiego zarumienienia). Po upieczeniu odstawiamy je na chwilę do stężenia.
PRZECHOWYWANIE: Ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku próżniowym lub dużym słoju.