Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy za oknem mróz, kubek gorącej herbaty i kilka kruchych ciasteczek. :)
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 26
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 319
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 859
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 26
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 319
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 859
Składniki
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, tworząc gładką masę. Uformować kulę i włożyć do lodówki na 15 -20 minut.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5 cm i wyciąć kółka o śr. 5 cm. Układać na blasze i piec ok. 12 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Masę cukrową rozwałkować, aby powstał cieniutki placek. Wyciąć tyle śnieżynek (wyciskarką do masy cukrowej), ile wyszło ciastek. Gotowe śnieżynki odłożyć na papier do pieczenia.
Z cukru pudru, wody i barwnika zrobić lukier. Posmarować nim ciastka i ułożyć śnieżynki zanim lukier zastygnie. Pozostawić do zastygnięcia. Smacznego :)