Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj mam dla Was ciasteczka w kształcie fig. Każdy znajdzie w nich coś dobrego dla siebie. Jest tu mak, kokos, sezam i pyszny dżem ( u mnie daktylowy ). Wbrew pozorom ciasteczka są dość proste w wykonaniu.
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 347
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 115
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 347
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 115
Składniki
Dżem wymieszać z sezamem uprażonym na suchej patelni. Dla stabilności można dodać trochę mąki. Listki rukoli rozdrobnić w malakserze na gładką masę. Mąki przesiać z proszkiem, posiekać z chłodnym tłuszczem. Dodać rukolę, jajko, kwaśne mleko, mak, kokos, przesiany cukier puder i waniliowy. Zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 60 minut. Potem odrywać po 30 g ciasta, uformować kulki. Możemy delikatnie podsypać mąką. Każdą kulkę spłaszczyć wewnętrzną częścią dłoni. Po środku spłaszczonej kulki nałożyć nadzienie i dokładnie zlepić, powtórnie tworząc kulkę. Ciastka przełożyć do foremek z okrągłym dnem. Każe ciastko szczypiemy na górze, tworząc ogonem. Pieczemy w 160 C około 30 minut.
Barwnik mieszamy z kilkoma kroplami alkoholu. Po upieczeniu, na każdym ciasteczku wykałaczką malujemy fioletowe pionowe paski.
Ps. Jeśli nie macie takiej foremki, myślę że można użyć formy do babeczek. Tylko każde ciasteczko nałożyć na krążek z papieru i dopiero włożyć do foremki.