Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciastka amerykany – niegdyś szalenie popularne, dostępne niemal w każdej cukierni – odeszły dziś nieco w zapomnienie. A szkoda, bo są bardzo smaczne i niezwykle proste w przygotowaniu. Ich karierą zachwiał być może ostry zapach amoniaku, wykorzystywanego w oryginalnym przepisie jako środek spulchniający. Trzeba przyznać, że dzięki niemu amerykany są niezwykle miękkie i puszyste (podobne do ciasta biszkoptowego). Zapach amoniaku ulatnia się po wystygnięciu ciastek i jest niewyczuwalny. Nie wszyscy jednak są w stanie tolerować go w czasie przygotowania deseru. Jeśli należysz do tych osób, zastąp amoniak proszkiem do pieczenia!
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 246
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 730
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 21713
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 246
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 730
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 21713
Składniki
Masło podgrzej w rondelku na wolnym ogniu i przestudź. Amoniak rozpuść w kilku łyżkach mleka.
Jajka zmiksuj z resztą mleka. Dodaj mąkę, cukier i rozpuszczony w mleku amoniak. Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę. Połącz z masłem.
Przełóż ciasto na blachę piekarnika (wyłożoną papierem do pieczenia), formując je w kleksy (każdy z 2 łyżek ciasta). Zachowuj duże odstępy pomiędzy kleksami.
Piecz ciastka amerykany na środkowym poziomie nagrzanego do 180°C piekarnika przez około 15 minut (aż się zarumienią).
Przygotuj lukier, rozpuszczając cukier puder w wodzie z sokiem z cytryny. Poczekaj, aż ciastka wystygną i oblej je lukrem.