Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciastka czekoladowo-miętowe"
To najlepsze muffinki jakie do tej pory upiekłam! Delikatne ciasto ze słodko-...
Odsłon: 100
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 21
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 49
To najlepsze muffinki jakie do tej pory upiekłam! Delikatne ciasto ze słodko-...
Odsłon: 100
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 21
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 49
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej sztuki około 0,40 zł
Połamaną czekoladę wrzucamy do stopionego masła. Czekoladę rozpuszczamy, ciągle mieszając, by się nie przypaliła. Dodajemy miąższ wyskrobany z laski wanilii. Mieszamy i studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Gdy są już bardzo sztywne, partiami dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Wlewamy aromat miętowy. Łączymy z płynną czekoladą.
Do czekoladowej masy przesiewamy mąkę, wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Ciasto na godzinę wkładamy do zamrażalnika. Wyjmujemy, odrywamy po kawałeczku i formujemy małe kulki.
Układamy na blasze wyłożonej natłuszczonym pergaminem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180oC.
Wartość odżywcza 100 g 386 kcal Białko 9,5 g/Tłuszcz 31 g/Węglowodany 66 gŹródło: Rewia