Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciastka księżycowe są tradycyjnym, chińskim przysmakiem przygotowywanym z okazji Święta Środka Jesieni, czyli Święta Księżyca. Zazwyczaj są przygotowywane ze słodkiego pieczonego ciasta, wypełnionego pastą z czerwonej fasoli lub nasion lotosu, a także solonymi żółtkami kaczych jaj – żółtka mają symbolizować pełnię księżyca i przynosić szczęście. Nawet nie mając wyszukanych składników dostępnych w Azji, możesz przygotować te pyszne księżycowe ciastka. To też świetna okazja do wykorzystania silikonowych lub blaszanych foremek z ozdobnymi motywami.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 483
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1784
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21958
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 483
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1784
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21958
Składniki
Zrób złoty syrop. Umieść cukier (lub cukier z miodem) i wodę w garnku i wymieszaj, aby się połączyły. Zagotuj zawartość, w międzyczasie regularnie mieszając, by cukier się rozpuścił, a syrop nie przypalił. Uważaj, aby nie mieszać zbyt energicznie, ponieważ gorący syrop może bardzo poparzyć skórę. Po zagotowaniu dolej sok z cytryny, zmniejsz ogień na mały i gotuj na wolnym ogniu 40-60 minut, już nie mieszając zawartości. Po tym czasie zlej syrop do miseczki. Uważaj, aby się nie poparzyć.
Wykonaj pierwsze nadzienie. Wymieszaj ze sobą suche składniki, stopniowo dodawaj wodę i zagnieć masę jak ciasto. Zawiń ją w folię spożywczą, aby nie wyschła.
Wykonaj drugie nadzienie. Pozostaw fasolę do namoczenia na minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc. Odlej wodę z namoczonej fasoli, przepłucz pod bieżącą wodą i ugotuj do miękkości. Bakalie zalej wrzątkiem, chwilę potrzymaj, a następnie odlej wodę. W blenderze umieść ostudzoną, miękką fasolę, namoczone rodzynki i zmielone orzechy. Zblenduj wszystko na jednolitą pastę. Możesz dodać nieco wody (np. z moczenia rodzynek), aby uzyskać lepszą konsystencję.
Zrób ciasto. Wymieszaj złoty syrop lub syrop klonowy z olejem i wodą na możliwie jednolity płyn. Następnie dodaj przesianą mąkę, wymieszaj łyżką i wyrób ciasto rękami, aby miało gładką konsystencję. Zawiń ciasto w folię spożywczą na minimum godzinę, a najlepiej na 2-3 godziny lub dłużej. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i krótko wyrób.
Zacznij formowanie ciasteczek. W zależności od tego, jakiego kształtu masz foremki, w taki sposób rozdziel porcje ciasta i nadzienia. Możesz przyjąć proporcję 1/3 ciasta i 2/3 nadzienia. Podziel ciasto na tyle części, ile masz foremek i uformuj z nich kulki, a następnie spłaszczaj i rozwałkuj. Nadzienie także podziel według pożądanej liczby. Zacznij od nadzienia kakaowego. Porcję farszu uformuj w kulkę, otocz ją porcją nadzienia z fasoli, a następnie połóż na kółko ciasta, zbierz końce ciasta razem i utwórz zamknięte, kuliste ciasteczko. Nasmaruj foremki silikonowe tłuszczem, wgnieć w nie kulki ciasta, aby nadać im kształt i wyłóż na blachę (podobnie jak robi się babki z piasku) wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli używasz klasycznych foremek do chińskich ciasteczek księżycowych, oprósz foremki mąką i włóż kulki ciasta do środka. Następnie wyciśnij ciastka bezpośrednio na blachę i naciśnij tłok, by wybić ozdobny wzór na ciastku. Do jednego z ciastek włóż żółtko zamiast kakaowego nadzienia. Dla osoby, która wylosuje to ciastko, będzie wróżbą szczęścia na najbliższy czas.
Wstaw blachę z ciasteczkami do pieca nagrzanego do 175°C i trzymaj je 10 minut lub do momentu, aż zacznie twardnieć. Następnie wyjmij ciastka, posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw na kolejne 10 minut, aż ciastka się zarumienią. Wyjmij ciasteczka i wystudź. Podawaj od razu lub przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.