Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę zaskoczyć rodzinę czymś co nie tylko dobrze smakuje, ale również świetnie wygląda? A do tego nie jest trudne w przygotowaniu? W takim razie ciastka meduzy to idealny przepis dla ciebie. Wbrew pozorom nadanie im tak ciekawego kształtu wcale nie jest trudne. Wystarczy, że masz pod ręką... niepozorny wyciskacz do cytrusów. To właśnie dzięki niemu bez trudu nadasz ciastu wyjątkową formę. Pamiętaj, że zawsze możesz poeksperymentować z nadzieniem, tak aby jak najbardziej odpowiadało ono gustom twoim i rodziny. Fot. 123RF/Picsel / Youtube/@ChayhanaVostok
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2031
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 263
Polecam.
Odsłon: 432
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2031
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 263
Polecam.
Odsłon: 432
Składniki
Rozpocznij od przygotowania ciasta. W dużej misie połącz ze sobą śmietanę, jajko, cukier oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie dodaj do masy miękkie masło pokrojone w kostkę, proszek do pieczenia i mąkę. Całość wymieszaj ręcznie lub przy użyciu miksera, tak aby zagnieść jednolite i elastyczne ciasto.
Przygotuj nadzienie do ciastek. Orzechy upraż na suchej patelni, uważając aby się nie przypaliły. Gdy ostygną, zmiksuj je w blenderze, tak aby uzyskać masę o konsystencji mokrego piasku. Przesyp orzechy do miski. Dodaj 2 czubate łyżki dżemu oraz cukier. Całość dokładnie wymieszaj.
Podziel przygotowane wcześniej ciasto na 16 kawałków. Z każdego z nich uformuj niewielką kulkę.
Przygotuj wyciskacz do cytrusów. Odwróć go do góry dnem. Aby mieć pewność, że ciasto się do niego nie przyklei, możesz posmarować go delikatnie olejem lub wyłożyć folią spożywczą. Następnie do wgłębienia w wyciskaczu włóż kulkę ciasta i rozgnieć ją tak, aby dobrze przywarło do ścianek wyciskacza, a jednocześnie powstała przestrzeń do włożenia nadzienia. Do wgłębienia przełóż sporą ilość masy orzechowej. Następnie zbierz brzegi i sklej je, tak aby szczelnie zamknąć ciastko. Odwróć wyciskacz i wyjmij ciastko (można lekko go uderzyć, aby wyszło). Postępuj tak samo z pozostałym ciastem.
Ciastka Meduzy ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz przez około 25-30 minut, aż ciasto się zezłoci. Przed podaniem, oprósz ciastka cukrem pudrem lub udekoruj wedle własnego uznania.