Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa przekąska, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 15
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 27
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2123
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 30
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 15
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 27
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2123
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 30
Składniki
Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Na suchej patelni prażymy słonecznik. Orzechy włoskie siekamy na drobne kawałki. Żurawinę również można pokroić na mniejsze kawałki (wedle upodobania).
W misce mieszamy wszystkie suche składniki: płatki owsiane, orzechy, słonecznik, żurawinę, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę. Dodajemy do tego roztopioną margarynę oraz jajka (najlepiej wcześniej rozkłócić je widelcem w osobnym naczyniu). Całość mieszamy łyżką, aby wszystkie składniki się połączyły.
Blachę do pieczenia wyścielamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy masę owsianą, układamy ją na blaszkę i lekko uklepujemy, aby przyjęła formę ciastek (możemy je układać blisko siebie, gdyż niewiele rosną). Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni. Z podanej porcji wychodzi ok. 50 ciastek.