Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
mega kruche, chrupiące, aromatyczne, bez białej mąki, zdrowsze od tradycyjnych, ekspresowe w przygotowaniu przepyszne ciastka :-)
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 168
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7874
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2893
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 168
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7874
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2893
Składniki
Masło rozpuścić i pozostawić do przestudzenia. Płatki umieścić w blenderze i zmiksować do powstania mąki.
Mąkę owsianą wymieszać z sodą, cynamonem i solą. W oddzielnej misce utrzeć jajko z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać schłodzone, rozpuszczone masło i raz jeszcze utrzeć całość. Płynne składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką. Na koniec dodać pokrojoną dosyć drobno czekoladę (15 dag) i wmieszać do ciasta. Miskę z ciastem wstawić do lodówki i schłodzić przez ok. 20-30 min. aż ciasto zgęstnieje. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką do lodów (albo dużą łyżką) nabierać ciasto, formować kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego, następnie lekko spłaszczać. W gotowe ciastka lekko powciskać małe kawałki czekolady (pozostałe 5 dag). Ciastka rosną podczas pieczenia i delikatnie się rozlewają, więc odległości na blaszce powinny być dosyć duże.
Piec w temp. 180 stopni ok. 15-20 minut.
Ciastka przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego :-)