Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na dobry pierniczek do kawy.
Dla milosników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny,...
Odsłon: 5358
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47806
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165662
Dla milosników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny,...
Odsłon: 5358
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47806
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165662
Składniki
Wykonanie: Kawę zaparzyć, wlać miód i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku wlać wystudzony miód z kawą. Wsypać mąkę z sodą, dodać sztywno ubitą pianę z białek, lekko wymieszać i wsypać orzechy lecz nie koniecznie. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem i piec w temperaturze 170 stopni przez 30 minut. W międzyczasie ugotować syrop z cukrami i wodą- odstawić dodać sok z cytryny . Gdy zacznie gęstnieć dodać masło, kakao, rozetrzeć na gładką masę i posmarować upieczony przestudzony piernik. Następnie wycinać foremką serca , kroić na pół ,smarować powidłem i zlepiać . Można dodatkowo ozdobić np. pisakami żelowymi, a pozostały piernik fantazyjnie drobno pokroić i wykorzystać do kawy.