Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na dobry pierniczek do kawy.
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 321
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 51
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 79
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 63
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 321
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 51
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 79
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 63
Składniki
Wykonanie: Kawę zaparzyć, wlać miód i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku wlać wystudzony miód z kawą. Wsypać mąkę z sodą, dodać sztywno ubitą pianę z białek, lekko wymieszać i wsypać orzechy lecz nie koniecznie. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem i piec w temperaturze 170 stopni przez 30 minut. W międzyczasie ugotować syrop z cukrami i wodą- odstawić dodać sok z cytryny . Gdy zacznie gęstnieć dodać masło, kakao, rozetrzeć na gładką masę i posmarować upieczony przestudzony piernik. Następnie wycinać foremką serca , kroić na pół ,smarować powidłem i zlepiać . Można dodatkowo ozdobić np. pisakami żelowymi, a pozostały piernik fantazyjnie drobno pokroić i wykorzystać do kawy.