Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W domu uwielbiamy podjadać ciasteczka. Te są bardzo smaczne i aromatyczne.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1062
Polecam.
Odsłon: 1020
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 898
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1062
Polecam.
Odsłon: 1020
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 898
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę , posiekać z chłodnym masłem, dodać cukier, zrobić kruszonkę. Z wyparzonej pomarańczy zetrzeć skórkę, dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Zagniecione gładkie ciasto wkładamy do woreczka i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Ciasto wyjmujemy z lodówki bezpośrednio przed wałkowaniem Ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Wykrawamy z niego różne wzorki, do całkowitego wykorzystania ciasta. Wyparzamy limonkę i na ciastka ścieramy skórkę , lekko dociskamy. Ciasteczka pieczemy w 180 C do lekkiego zbrązowienia.