Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W domu uwielbiamy podjadać ciasteczka. Te są bardzo smaczne i aromatyczne.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę , posiekać z chłodnym masłem, dodać cukier, zrobić kruszonkę. Z wyparzonej pomarańczy zetrzeć skórkę, dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Zagniecione gładkie ciasto wkładamy do woreczka i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Ciasto wyjmujemy z lodówki bezpośrednio przed wałkowaniem Ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Wykrawamy z niego różne wzorki, do całkowitego wykorzystania ciasta. Wyparzamy limonkę i na ciastka ścieramy skórkę , lekko dociskamy. Ciasteczka pieczemy w 180 C do lekkiego zbrązowienia.