Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
aromatyczne, w smaku podobne do sezamków ale cudownie miękkie :-)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10820
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6211
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5378
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13134
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4872
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10820
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6211
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5378
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13134
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4872
Składniki
Sezam uprażyć na suchej patelni (nie za długo żeby nie był gorzki). Miękkie masło utrzeć z cukrami, następnie dodać jajko nadal ucierać. Stopniowo dodawać mąkę przesianą z sodą i solą, nadal ucierając. Na koniec dodać 1/2 szkl. sezamu i dokladnie wymieszać łyżką. Ciasto wstawić na ok. 1 godz. do lodówki. Po tym czasie nabierać łyżką niewielkie porcje i formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Kulki obtoczyć w pozostałym sezamie i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (należy zachować dosyć duże odstępy, gdyć ciastka się rozlewają).
Piec w temp. 190 stopni ok. 10-15 min. Smacznego :-) P.S. z podanych proporcji wychodzi ok. 32 ciastek