Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te kruche, pachnące masłem ciasteczka są pyszne i możemy im nadać dowolny kształt. Ja przygotowałam je z pomocą nakładki do ciastek montowanej na maszynkę do mięsa, ale można także ulepić z nich kuleczki i lekko je spłaszczyć tworząc placuszki.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3770
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3812
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 713
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3770
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3812
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 713
Składniki
Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać posiekane masło, żółtka oraz śmietanę i zagnieść jednolite ciasto.
Masę umieścić w maszynce do ciastek (lub maszynce do mięsa z nakładką do robienia ciastek) i wyciskać długie pasy, a następnie podzielić je nożem na krótsze paski.
Umieścić ciasteczka na blaszce wyłożonej pergaminem i piec ok. 15 minut, do zezłocenia. Z podanych proporcji upiekłam trzy duże blaszki ciasteczek. Ciastka można także ukształtować dłońmi, tworząc na przykład niewielkie placuszki.