Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam smaczne ciastka z 70 - lat. Zachowane 2 foremki na te ciasteczka z PRL - u i dlatego chciałam podzielić się z wami przepisem , przepis jest prosty , szybki, nieskomplikowany, a ciasteczka bardzo pyszne. Może co niektórzy pamiętają.?
mikser, naczynie, głębsza patelnia, ręcznik papierowy , foremki,
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4193
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416552
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4193
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416552
Składniki
Składniki ciasta czyli jajka, mąkę , cukier z prawdziwą wanilią oraz płaska łyżeczka cukru miksujemy , dolewając stopniowo wodę. Wody dolewamy tyle aby uzyskać gładkie, jednolite lejące ciasto o konsystencji gęściejszej śmietany, dodajemy sok z cytryny . ( sok z cytryny możemy zastąpić olejkiem pomarańczowym lub innym smaku). Olej wlewamy do głębszej patelni i mocno podgrzewamy. Do rozgrzanego oleju wkładamy foremki aby je rozgrzać, następnie foremkę zanurzamy do ciasta do 2/3 wysokości foremki i z powrotem zanurzamy do gorącego oleju. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym . Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego. Rada; Do ciasta można dodać szczyptę proszku do pieczenie ale nie koniecznie.
Ciastka po usmażeniu.
Ciastka oprószone cukrem pudrem.
Ciastka gotowe do spożycia.