Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto zwłaszcza dla miłośników wiórek kokosowych
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10525
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6075
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5333
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12936
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4680
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10525
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6075
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5333
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12936
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4680
Składniki
KOKOS W pierwszej kolejności przygotowujemy kokos. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, wiórki kokosowe i mleko. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy. Gotową masę zostawiamy do wystygnięcia.
CIASTO Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia oraz mleko, dalej ucieramy. Białka ubijamy na puszystą pianę i dodajemy do ciasta. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch nakładamy przestudzony kokos. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 40-50 min. W czasie pieczenia zmniejszamy ogień, aby kokos za bardzo się nie przyrumienił.
KREM Przygotowujemy budyń, 1 i 1/2 szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałej części mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną i mąkę krupczatkę i dokładnie mieszamy. Do gotującego mleka wlewamy mleko z mąkami, dokładnie roztrzepując, aby nie powstały grudki. Całość mieszamy i gotujemy przez ok. 5 min. Budyń zostawiamy do wystygnięcia. Margarynę i masło ucieramy z żółtkami, a następnie stopniowo dodajemy przestudzony budyń i sok z cytryny. W razie potrzeby można dosłodzić.
PRZEŁOŻENIE CIASTA Upieczone i przestudzone ciasto przekrawamy na pół i przekładamy kremem. Smacznego :)