Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 11-07-2015
Tym razem jednak chciałam wiernie odwzorować ciacho z cukierni, które zawsze z okazji urodzin czy świąt zamawia moja babcia. Nie mogę sobie odmówić wtedy choćby jednego kawałka! Lukier mimo, że może Wam się wydać słodkim dodatkiem jest moim zdaniem idealnym dopełnieniem i kontrastem dla warstwy agrestowej. Nawet jeśli go nie lubicie, koniecznie polukrujcie choć połowę blaszki, zobaczycie, że warto ;) Teraz w sezonie ciasto musi się znaleźć na Waszej liście do zrobienia.
Roladki z tortilli to świetny pomysł na szybką, a jednocześnie elegancką prze...
Odsłon: 2622
Jeśli szukasz przepisu, który połączy smak soczystego mięsa, aromatycznych zi...
Odsłon: 674
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 1986
Roladki z tortilli to świetny pomysł na szybką, a jednocześnie elegancką prze...
Odsłon: 2622
Jeśli szukasz przepisu, który połączy smak soczystego mięsa, aromatycznych zi...
Odsłon: 674
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 1986
Składniki
Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier, gdy ten się rozpuści dodajemy po jednym żółtku. mąki wraz z proszkiem przesiewamy i powoli mieszając dodajemy do masy jajecznej. Na koniec dodajemy olej. blaszkę o wymiarach kartki a4 wykładamy papierem i wlewamy biszkopt. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 - 175 stopni przez około 35 minut. Po upieczeniu zrzucamy biszkopt z niewielkiej wysokości i studzimy. Przed przełożeniem przecinamy na 2 części.
Agrest zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin, gdy puści sok, zagotowujemy i dusimy aż zmięknie, do smaku możemy dodać cytrynę. W wodzie rozprowadzamy budyń, mąkę i wlewamy do gotującego się agrestu. Gorącą masę zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretkę, mieszamy a następnie jeszcze ciepłą wykładamy na biszkopt i studzimy.
Schłodzona śmietankę ubijamy wraz z cukrem. Żelatynę zalewamy wodą i po kwadransie rozpuszczamy, dodajemy do ubitej śmietanki. Większość masy wykładamy na agrest i przykładamy drugą częścią biszkoptu. Smarujemy cienko śmietanką i lukrujemy.
Cukier wraz z sokiem dokładnie mieszamy, lukrem polewamy ciasto. Resztkami śmietanki dekorujemy ciasto, a galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i schładzamy. Schłodzoną tniemy nożem na kawałeczki i układamy na cieście. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki po czym dzielimy na kawałki i podajemy.