Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo dobre i łatwe do zrobienia ciasto czekoladowo - kokosowe. Czekoladowy biszkopt z masą kokosową i polewą czekoladową. Sprawdzi się na domowe imprezy, spotkania rodzinne czy święta.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1462
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1641
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 60
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1462
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1641
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 60
Składniki
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Następnie wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie blaszka 24x24cm). Piec ok 25min w 175st. 600ml mleka zagotować. Dodać wiórki kokosowe (garść wiórek można zostawić do dekoracji) i połowę cukru waniliowego, wymieszać i gotować aż wiórki kokosowe wchłoną całe mleko. 200ml mleka wymieszać z proszkiem budyniowym. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do wiórków kokosowych dodać czekoladę i wymieszany proszek budyniowy. Całość gotować na małym ogniu ciągle mieszając aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Masło utrzeć z resztą cukru, następnie stopniowo dodawać masę kokosowo-budyniową. Wszystko razem wymieszać. Gotową masę wyłożyć na biszkopt. Czekoladę rozpuścić z masłem i śmietanką. Gotową polewę rozsmarować na cieście. Udekorować pozostałymi wiórkami kokosowymi. Ciasto włożyć do lodówki do stężenia. Smacznego