Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Alibaba to połączenie gąbczastego biszkoptu, pysznego kremu z dodatkiem szampana i galaretek. Z pewnością zaskoczysz nim swoich bliskich.
Średnica 24 cm
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 149
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1857
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14588
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19653
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 149
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1857
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14588
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19653
Składniki
Rozpuść miód w ciepłym mleku i odstaw. Całość nie powinna być gorąca. Mąkę przesiej.
Oddziel teraz skrupulatnie białka od żółtek i z odrobiną soli ubij je na sztywną pianę. Dodawaj po jednym żółtku, a na koniec połącz wszystko z cukrem, dodając go stopniowo. Zmniejsz moc miksera do minimum i dodaj mleko z miodem.
Przelej ciasto do tortownicy o wielkości 24 centymetry i piecz 35 minut w 170°C. Odstaw do ostudzenia.
Każdą galaretkę dokładnie rozpuść w szklance wody. Wlej je do półmisków i odstaw do stężenia, a potem do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Żelatynę rozpuść w połowie szklanki wody i zostaw do napęcznienia. Jogurt wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Wlej do niego szampan, dobrze wymieszaj.
Podgrzej żelatynę, aby się delikatnie rozpuściła. Nie może być gorąca. Dodaj do niej kilka łyżek jogurtu, wymieszaj. Całość dodaj do masy i wymieszaj. Odstaw na minutę do lodówki.
Śmietanę mocno schłodzoną ubij na sztywną pianę. Dodaj do tężejącej masy jogurtowej partiami, cały czas mieszając.
Teraz pokrój galaretkę w kostki. Dodaj je do gotowego kremu.
Biszkopt przekrój na trzy blaty. Na spodzie ułóż połowę kremu, przykryj drugim blatem ciasta i wyłóż pozostałą część. Przykryj trzecim blatem ciasta. Udekoruj według uznania.
Schłodź ciasto Alibaba w lodówce minimum 8 godzin przed podaniem.