Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Alibaba to połączenie gąbczastego biszkoptu, pysznego kremu z dodatkiem szampana i galaretek. Z pewnością zaskoczysz nim swoich bliskich.
Średnica 24 cm
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2025
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3254
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 1911
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2025
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3254
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 1911
Składniki
Rozpuść miód w ciepłym mleku i odstaw. Całość nie powinna być gorąca. Mąkę przesiej.
Oddziel teraz skrupulatnie białka od żółtek i z odrobiną soli ubij je na sztywną pianę. Dodawaj po jednym żółtku, a na koniec połącz wszystko z cukrem, dodając go stopniowo. Zmniejsz moc miksera do minimum i dodaj mleko z miodem.
Przelej ciasto do tortownicy o wielkości 24 centymetry i piecz 35 minut w 170°C. Odstaw do ostudzenia.
Każdą galaretkę dokładnie rozpuść w szklance wody. Wlej je do półmisków i odstaw do stężenia, a potem do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Żelatynę rozpuść w połowie szklanki wody i zostaw do napęcznienia. Jogurt wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Wlej do niego szampan, dobrze wymieszaj.
Podgrzej żelatynę, aby się delikatnie rozpuściła. Nie może być gorąca. Dodaj do niej kilka łyżek jogurtu, wymieszaj. Całość dodaj do masy i wymieszaj. Odstaw na minutę do lodówki.
Śmietanę mocno schłodzoną ubij na sztywną pianę. Dodaj do tężejącej masy jogurtowej partiami, cały czas mieszając.
Teraz pokrój galaretkę w kostki. Dodaj je do gotowego kremu.
Biszkopt przekrój na trzy blaty. Na spodzie ułóż połowę kremu, przykryj drugim blatem ciasta i wyłóż pozostałą część. Przykryj trzecim blatem ciasta. Udekoruj według uznania.
Schłodź ciasto Alibaba w lodówce minimum 8 godzin przed podaniem.