Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli masz ochotę zrobić wrażenie na całej rodzinie, przygotuj ciasto ambitnej żony (nawet, jeśli nią nie jesteś!) Wbrew pozorom, to pięknie prezentujące się ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia. Kilka łatwo dostępnych składników, parę minut roboty, a efekt naprawdę zachwyca.
Przepis dnia
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową...
Odsłon: 1075
Dzisiaj przepis na czosnek marynowany. Czosnku i jego prozdrowotnych działań...
Odsłon: 32
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 381
Przepis dnia
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową...
Odsłon: 1075
Dzisiaj przepis na czosnek marynowany. Czosnku i jego prozdrowotnych działań...
Odsłon: 32
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 381
Składniki
Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Utrzyj jajka wraz z cukrami. Kiedy masa będzie puszysta i dobrze połączona, wsyp mąkę i delikatnie zamieszaj. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i ponownie połącz wszystkie składniki. Na dno tortownicy wyłóż papier do pieczenia. Przełóż ciasto. Piecz spód do ciasta w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Po tym czasie wyłóż do całkowitego ostygnięcia.
Przygotuj teraz masę kremową. Mocno schłodzoną śmietanę umieść w misce do miksera albo wysokim naczyniu. Zacznij ubijać na niewielkich obrotach, a po chwili zwiększ je do maksimum. Ubijaj tak długo aż masa zacznie się robić gęsta i sztywna. Wtedy dodaj mascarpone i miksuj do połączenia składników. Krem powinien być gęsty i sztywny, ale nie ubijaj go zbyt długo, aby nie pojawiły się grudki. Na końcu dodaj cukier puder i zamieszaj łyżką lub szpatułką. Na ostudzony spód wyłóż masę śmietanową. Włóż całość do lodówki na kilka godzin.
Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszaj zawartość torebki z podaną ilością wrzątku. Najlepiej użyj 100 ml wody mniej, szczególnie jeśli jest wysoka temperatura. Odstaw. Wybrane owoce oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Wyciągnij ciasto z lodówki i ułóż owoce na wierzchu. Zalej całość tężejącą galaretką i ponownie odstaw do lodówki, najlepiej na kilka godzin.