Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli masz ochotę zrobić wrażenie na całej rodzinie, przygotuj ciasto ambitnej żony (nawet, jeśli nią nie jesteś!) Wbrew pozorom, to pięknie prezentujące się ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia. Kilka łatwo dostępnych składników, parę minut roboty, a efekt naprawdę zachwyca.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3092
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 583
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3685
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 255
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 391
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3092
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 583
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3685
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 255
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 391
Składniki
Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Utrzyj jajka wraz z cukrami. Kiedy masa będzie puszysta i dobrze połączona, wsyp mąkę i delikatnie zamieszaj. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i ponownie połącz wszystkie składniki. Na dno tortownicy wyłóż papier do pieczenia. Przełóż ciasto. Piecz spód do ciasta w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Po tym czasie wyłóż do całkowitego ostygnięcia.
Przygotuj teraz masę kremową. Mocno schłodzoną śmietanę umieść w misce do miksera albo wysokim naczyniu. Zacznij ubijać na niewielkich obrotach, a po chwili zwiększ je do maksimum. Ubijaj tak długo aż masa zacznie się robić gęsta i sztywna. Wtedy dodaj mascarpone i miksuj do połączenia składników. Krem powinien być gęsty i sztywny, ale nie ubijaj go zbyt długo, aby nie pojawiły się grudki. Na końcu dodaj cukier puder i zamieszaj łyżką lub szpatułką. Na ostudzony spód wyłóż masę śmietanową. Włóż całość do lodówki na kilka godzin.
Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszaj zawartość torebki z podaną ilością wrzątku. Najlepiej użyj 100 ml wody mniej, szczególnie jeśli jest wysoka temperatura. Odstaw. Wybrane owoce oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Wyciągnij ciasto z lodówki i ułóż owoce na wierzchu. Zalej całość tężejącą galaretką i ponownie odstaw do lodówki, najlepiej na kilka godzin.