Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To wilgotne i pyszne ciasto ananasowe jest tak bogate i pełne smaku owoców, że nie będziesz w stanie się mu oprzeć! Idealnie pasuje do gałki lodów waniliowych czy bitej śmietany. Jest też niesamowicie szybkie w przygotowaniu, dzięki czemu poczęstujesz nim także niespodziewanych gości!
wymiary formy: 35x11 cm
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2147
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 165
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2147
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 165
Składniki
Ciasto krój dopiero po całkowitym schłodzeniu, przez co najmniej 60 minut. Przechowuj je w lodówce lub w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku.
W misce utrzyj masło z cukrem. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich. Masa powinna być gładka i jednolita.
Dodaj wanilię i ponownie wymieszaj.
Ananasa z puszki dobrze odsącz i wysusz papierowymi ręcznikami. Rozgnieć go widelcem lub rozdrobnij robotem kuchennym. Nie używaj blendera, bo masa stanie się zbyt mokra i papkowata. Dołóż owoc do masy jajecznej i wymieszaj.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę i sól.
Dodaj suche składniki do mokrych i całość przemieszaj do uzyskania jednorodnego ciasta.
Masę przelej do keksówki o wymiarach 35x11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu połóż plasterki odsączonego ananasa.
Wstaw ciasto ananasowe do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Celsjusza i piecz je przez 60 minut lub do suchego patyczka.
Przygotuj lukier cukrowy.
W miseczce wymieszaj sok z cukrem pudrem.
Od razu po wyjęciu ciasta posmaruj wierzch przygotowaną mieszanką cukrową. Pozostaw całość do ostygnięcia na 15 minut, a potem wyjmij je z formy i odłóż na kratkę do ostygnięcia.