Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciasto jest bardzo dobre, wręcz rozpływa się w ustach. Wbrew pozorom robi się je szybko, łatwo i przyjemnie.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1704
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2243
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 49
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 132
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1345
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1704
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2243
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 49
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 132
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1345
Składniki
Składniki na blaty dajemy do miski i zagniatamy z nich ciasto, jeśli się klei można dodać trochę mąki. Ciasto dzielimy na 4 równe części.\
Każdą część wałkujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Spody są cienkie, ale pod wpływem amoniaku lekko podrosną. Spody pieczemy około 11 minut w temperaturze 180 stopni. Ważne by ich zbytnio nie przypiec, muszą zostać białe.
Gdy mamy gotowe 4 spody przechodzimy do przygotowania kremu śmietanowego. Mleko przelewamy do garnka, dodajemy cukier oraz masło lub margarynę oraz cukier waniliowy i stawiamy na gazie.W osobnej misce mieszamy śmietanę, mąki, jajka na gładką masę.
Gdy masło się rozpuści i mleko zacznie gotować wlewamy do niego masę śmietanową i energicznie mieszamy trzepaczką do zgęstnienia.
Masę odstawiamy na kilka minut, i potem przekładamy nią spody. Ciasto odstawiany do wystygnięcia. Gdy jest chłodne posypujemy je startą białą czekoladą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
I gotowe :) Ciasto jest pyszne, ładnie wygląda super się kroi, jest mięciutkie i wręcz rozpływa się w ustach. Polecam gorąco i życzę udanych wypieków :)