Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto "Apolonia" , chociaż pracochłonne, zachwyca smakiem i wyglądem, co w całości rekompensuje czas poświęcony na jego przygotowanie. Idealnie sprawdzi się w czasie rodzinnych uroczystości. Zrobi wrażenie na wszystkich gościach, którzy z pewnością będą podpytywać cię o przepis.
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4464
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5901
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1359
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12685
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4464
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5901
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1359
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12685
Składniki
Przygotuj ciasto jasne. Oddziel białka od żółtek i ubij je do spienienia. Dodaj 1/3 cukru i ubij na wysokich obrotach do pojawienia się szczytów. W dużej misce wymieszaj ze sobą: żółtka, resztę cukru, sól, wodę, miód i wanilię. Ubijaj do momentu aż masa będzie puszysta. Dodaj połowę masy białkowej i delikatnie wymieszaj szpatułką. Do masy przesiej mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dolej oleju. Do ciasta dodaj drugą połowę masy białkowej i delikatnie ją wmieszaj. Przelej masę do formy o wymiarach 23 x 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz biszkopt przez ok. 20 minut lub do suchego patyczka.
Przygotuj ciasto ciemne identycznie jak ciasto jasne, ale dodając do sypkich składników kakao.
Przygotuj warstwę migdałową. Wszystkie składniki przenieś do miski i ubij na średnich obrotach przez 5 minut do puszystości kremu.
Przygotuj piankę. Żelatynę rozpuść w rondelku ze szklanką mleka. Podgrzej płyn aż zacznie parować. Zdejmij go z ognia i odstaw do ostygnięcia. W osobnej misce ubij cukier ze śmietaną. Dodaj ciepłą mieszankę mleka. Odstaw do ostudzenia.
Przygotuj galaretkę. Cukier rozpuść w soku jabłkowym z dodatkiem łyżki soku cytrynowego. Odlej pół szklanki soku i podgrzej go w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Rozpuść żelatynę w ciepłym płynie i dodaj do reszty soku. Odstaw do przestygnięcia.
Skarmelizuj jabłka. Jabłka umyj i pokrój na cienkie półksiężyce. Na patelni rozpuść masło. Dodaj kawałki owoców i posyp je cukrem oraz cynamonem. Smaż przez kilka minut do zrumienienia, rzadko mieszając.
Złóż ciasto. Pozostaw ciemne ciasto w formie do pieczenia. Posmaruj ciemne ciasto masą migdałową i połóż na nią ciasto jasne. Następnie wylej tężejącą piankę. Wyrównaj i połóż na niej kawałki karmelizowanych jabłek. Całość zalej galaretką. Ciasto Apolonia wstaw do lodówki do całkowitego stężenia warstw.