Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto na biszkopcie z puszystą masą smietanowo-serową z dodatkiem galaretki cytrynowej.Wierzch ciasta pokryty jest dżemem brzoskwiniowym i posypką kokosową.
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 4055
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
Odsłon: 87
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 200
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1675
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 4055
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
Odsłon: 87
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 200
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1675
Składniki
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno,następnie dodajemy etapami cukier,1 łyżka cukru 1 minuta ubijania, po dodaniu ostatniej porcji cukru ubijamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku i miksujemy już na najniższych obrotach miksera.Mąkę przesiewamy na dwa razy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia składników.Ciasto biszkoptowe przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,tylko samo dno blaszki.Wymiary 22x34.Pieczemy w nagrzanym piekarniku,funkcja góra-dół w 170 stopniach przez około 30 minut. Upieczony biszkopt rzucamy z wysokości 40cm na ręcznik,ten sposób spowoduje że biszkopt nie opadnie.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier,mieszamy,wsypujemy wiórki kokosowe i smażymy do lekkiego zrumienienia.Pozostawiamy do ostudzenia.
Ostudzony biszkopt wyjmujemy z blaszki,ściągamy papier do pieczenia i z wierzchu spieczoną skórkę, następnie biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części.Dolny biszkopt wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na poncz mieszamy ze sobą i nasączamy biszkopt.Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, następnie do sera białego dodajemy stopniowo tężejącą galaretkę cytrynową i miksujemy.Ser z galaretką stopniowo wlewamy do ubitej śmietany i miksujemy do połączenia składników.
Gotową masę wylewamy na biszkopt i wyrównujemy, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, lekko dociskamy i nasączamy resztą ponczu.
Wierzch biszkoptu smarujemy dżemem i posypujemy posypką kokosową. Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki.