Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To oryginalnie wyglądające ciasto smakuje doskonale. Zwłaszcza pasuje na letnie, upalne dni. Wyjęte prosto z lodówki jest wspaniałym chłodzącym deserem. Składa się z trzech warstw: zielonego ciasta szpinakowego, białego kremu mascarpone oraz truskawkowej galaretki. Imitację pestek można utworzyć za pomocą małych rodzynek, jagód czy kropelek czekoladowych.
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 109
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 57
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 109
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 57
Składniki
Galaretki rozpuszczamy w 900 lm wrzącej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się proszku. Pozostawiamy do ostudzenia i czekamy, aż galaretka zacznie tężeć. Jeśli chcemy przyspieszyć proces galaretkę po wystudzeniu możemy włożyć do lodówki. Ale trzeba stale pilnować, bo uchwycić moment, kiedy galaretka zaczyna tężeć
Szpinak wykładamy na sito umieszczone na jakimś pojemniku kuchennym i pozostawiamy, aż się rozmrozi. Wówczas odciskamy z nadmiaru wody i blendujemy na papkę
Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Do miski miksera wbijamy jajka i dosypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Miksujemy końcówką do ubijania piany, aż jajka przynajmniej potroją swoją objętość
Jak jajka są już ubite powoli dolewamy olej stale ubijając
Następnie dodajemy po łyżce szpinakowej papki cały czas ubijając
Na koniec dosypujemy przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po każdym dosypaniu mąki mieszamy delikatnie ciasto za pomocą szpatułki tylko do połączenia składników
Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok 35-40 minut
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy
Gdy ciasto jest już wystudzone możemy przystąpić do przygotowywania masy: do miski robota wlewamy śmietankę, dosypujemy cukier i śmietan fix i miksujemy na najwyższych obrotach ok 2-3 minuty. Za długie miksowanie spowoduje, że śmietanka się zetnie
Do ubitej śmietanki dodajemy porcjami serek mascarpone stale ubijając ale tylko do połączenia składników
Wystudzone ciasto, jeśli zrobiła się na nim górka i jest wyższe na środku, a niższe po bokach, możemy ściąć tz ścinamy górę, aby ciasto było płaskie. Odrywamy papier od spodu ciasta, bo gdy będzie już z masą stanie się to trudniejsze
Na ciasto wykładamy masę mascarpone ( zwykle nieco masy mi zostaje, gdyż należy zostawić nieco miejsca na galaretkę. Z pozostałej masy robię jakieś deserki w pucharkach . Jeśli macie wyższe ranty tortownicy można użyć całą masę). Masa powinna dokładnie dochodzić do boków tortownicy, aby galaretka nie zlewała się bokami. Masę wygładzamy i dekorujemy jagodami. Wciskamy je bokiem do masy tak, aby połowa owocu wystawała
Całość zalewamy tężejącą galaretką Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin