Ciasto Arlekin to słodkie połączenie kokosa i mandarynki. To kompozycja dość nieoczywista, która przeniesie cię do świata tropików.
Ciasto Arlekin
Składniki
Ciasto:
- 320 g mąki pszennej
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki soli oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 3 jajka
- 200 ml oleju roślinnego
- 225 g śmietany kwaśnej 18%
- 250 ml soku mandarynkowego
- 1 łyżka skórki mandarynkowej
Krem:
- 100 g miękkiego masła
- 500 ml śmietanki 36%
- 200 g cukru pudru
- 3 łyżki soku z mandarynki
- 100 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- 200 g mandarynek z puszki
- wiórki kokosowe do posypania
Składniki
Ciasto:
- 320 g mąki pszennej
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki soli oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 3 jajka
- 200 ml oleju roślinnego
- 225 g śmietany kwaśnej 18%
- 250 ml soku mandarynkowego
- 1 łyżka skórki mandarynkowej
Krem:
- 100 g miękkiego masła
- 500 ml śmietanki 36%
- 200 g cukru pudru
- 3 łyżki soku z mandarynki
- 100 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- 200 g mandarynek z puszki
- wiórki kokosowe do posypania

Etapy przygotowania
Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj ze są: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W osobnej misce utrzyj ze sobą całe jajka. Dodaj olej, śmietanę i sok mandarynkowy. Wymieszaj. Do mokrych składników dodawaj powoli suche, cały czas mieszając. Na koniec wsyp skórkę mandarynkową. Masę przelej do formy o wymiarach 30x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Ciasto piecz przez ok. 30-45 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź, a następnie podziel na dwa blaty.
Przygotuj krem. W misce ubij ze sobą śmietanę na sztywno. Dodaj miękkie masło i cukier puder. Ubijaj do całkowitego połączenia składników. Pod koniec dodaj sok mandarynkowy i wiórki kokosowe.
Złóż ciasto. Mandarynki dobrze odsącz i osusz na papierowych ręcznikach. Około 1/3 odłóż na dekorację. Do formy włóż jeden blat ciasta. Następnie nałóż ok. ¼ kremu i porozkładaj na nim pokrojone kawałki mandarynek. Przykryj ¼ kremu, drugim blatem ciasta i ponownie ¼ kremu. Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi. Pozostały krem przełóż do rękawa cukierniczego i uformuj równomiernie gwiazdki. Na większych połóż pozostawione wcześniej kawałki mandarynek. Ciasto arlekin podawaj po schłodzeniu w lodówce.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
Odsłon: 17977

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałe naleśniki na słono, a do tego...
- Wielkanoc
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Czosnek
- Szynki
Odsłon: 161

Co powiesz na chleb z frytkownicy beztłuszczowej, który przygotujesz błyskawi...
Odsłon: 3104

dziś zapraszam Was na kolejne wspaniałe ciasto-tym razem to bardzo reprezenta...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Nabiał
- Ser
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 717
Ostatnio komentowane przepisy

Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dietetyczne
Odsłon: 17977

Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałe naleśniki na słono, a do tego...
- Wielkanoc
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Czosnek
- Szynki
Odsłon: 161

Co powiesz na chleb z frytkownicy beztłuszczowej, który przygotujesz błyskawi...
Odsłon: 3104

dziś zapraszam Was na kolejne wspaniałe ciasto-tym razem to bardzo reprezenta...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Nabiał
- Ser
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 717



Składniki
- 320 g mąki pszennej
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki soli oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 3 jajka
- 200 ml oleju roślinnego
- 225 g śmietany kwaśnej 18%
- 250 ml soku mandarynkowego
- 1 łyżka skórki mandarynkowej
- 100 g miękkiego masła
- 500 ml śmietanki 36%
- 200 g cukru pudru
- 3 łyżki soku z mandarynki
- 100 g wiórków kokosowych
- 200 g mandarynek z puszki
- wiórki kokosowe do posypania
Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj ze są: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W osobnej misce utrzyj ze sobą całe jajka. Dodaj olej, śmietanę i sok mandarynkowy. Wymieszaj. Do mokrych składników dodawaj powoli suche, cały czas mieszając. Na koniec wsyp skórkę mandarynkową. Masę przelej do formy o wymiarach 30x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Ciasto piecz przez ok. 30-45 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź, a następnie podziel na dwa blaty.
Przygotuj krem. W misce ubij ze sobą śmietanę na sztywno. Dodaj miękkie masło i cukier puder. Ubijaj do całkowitego połączenia składników. Pod koniec dodaj sok mandarynkowy i wiórki kokosowe.
Złóż ciasto. Mandarynki dobrze odsącz i osusz na papierowych ręcznikach. Około 1/3 odłóż na dekorację. Do formy włóż jeden blat ciasta. Następnie nałóż ok. ¼ kremu i porozkładaj na nim pokrojone kawałki mandarynek. Przykryj ¼ kremu, drugim blatem ciasta i ponownie ¼ kremu. Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi. Pozostały krem przełóż do rękawa cukierniczego i uformuj równomiernie gwiazdki. Na większych połóż pozostawione wcześniej kawałki mandarynek. Ciasto arlekin podawaj po schłodzeniu w lodówce.
Pyszotka:)
Pychotka.;)